12/06/22

ΔΩΔΕΚΑ ΟΛΌΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΟ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟ & ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΙΑ



ΔΩΔΕΚΑ ΟΛΌΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΙΑ.
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΟΥ,  ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ 2022, ΑΛΛΑ & ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ  ΣΕΛΙΔΑΣ   &  ΟΜΑΔΑΣ   ΤΟΝ ΤΙΜΟΥΜΕ Μ’ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ!!!
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΑΣ ~ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ, Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ   «Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ».
 
Α  Θ  Α  Ν  Α  Τ  Ο  Σ !!!
 
 
 
 
 

Το Σάββατο 12 Ιουνίου 2010 έφυγε απ’ τη ζωή ο αξιαγάπητος  Ναυπάκτιος Στιχουργός -Τραγουδοποιός  Γιώργος  Πιάς.
Ο Γιώργος Πιάς γεννήθηκε το 1946 στη Ναύπακτο. Μεγάλωσε μέσα στο κοινωνικό κλίμα έτσι όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά τον εμφύλιο.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα δούλευε εισπράκτορας στο ΚΤΕΛ Αττικής.


Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 έκανε το βάπτισμα του πυρός στη δισκογραφία. Από τότε και έως τον πρόωρο θάνατό του υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση τη μεγάλη του αγάπη: το τραγούδι.


Σ’ ολόκληρη τη στιχουργική – ποιητική του διαδρομή, που μετριέται με 1.000 περίπου ηχογραφημένα τραγούδια και 2.000 αδημοσίευτα, κράτησε μια συνεπή γραμμή.


Το θεματολόγιο του ήταν βασικά ερωτικό αλλά και ιστορικό με έργα όπως την «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» και την «ΕΞΟΔΟ». Η αγάπη του για την Ελλάδα και την Ναύπακτο τον εμπνέει στα έργα «ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ» και «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ».


Γιάννης Χαλάτσης Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γ. Πιά στη Ζωή Δενδραμή στις 10.7.2007:


Ερώτηση: Τι είναι για σας να γράφετε και πότε τα καταφέρνετε καλύτερα, στη λύπη ή στη χαρά;


Απάντηση: «Καταρχάς, η μουσική και ο στίχος είναι Ψυχή…   Δεύτερον, να σας πω ότι πιο εύκολα γράφεις στην πίκρα. «Η πενία τέχνας κατεργάζεται», όπως έλεγαν οι αρχαίοι.


Οι τραγουδιστές/ιες που τον ερμήνευσαν είναι δεκάδες, όλων των ειδών τραγουδιού και φήμης.

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΤΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ CD

 
Τραγούδια για την γενέθλια πόλη του την Ναύπακτο είναι το περιεχόμενο του CD «Ναυπακτιακά»  που έμελλε να είναι το τελευταίο του μιας και ο Γιώργος Πιάς έφυγε από την ζωή κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της έκδοσης.


Το CD χωρίζεται σε δύο ενότητες στην πρώτη με τα λαϊκά και στην δεύτερη με τα παραδοσιακού ύφους τραγούδια όπου συμμετέχουν και μερικές από τις σπουδαίες φωνές του δημοτικού τραγουδιού.


Μουσικές υπογράφουν στο πρώτο μέρος οι Δημήτρης Λυμπέρης, Βασίλης Καλαντζής, Γιώργος Βέργος και ο ίδιος ο Γιώργος Πιάς και ερμηνεύουν οι Αχιλλέας Χατζόπουλος, Ντίνα Χατζηανδρέου, Βασίλης Καλαντζής, Απόστολος Φούντζουλας, Γιώργος Βασ. Αγγελόπουλος (Παναγίας), Νίκος Πράπας, Τα Παιδιά απ΄το Μολύκρειο (Γιώργος & Δημήτρης Αγγελόπουλος), Γιώργος Ράϊκος και Αγγελική Ζαχαρη ενώ τα παραδοσιακά συνέθεσαν ο σολίστας του κλαρίνου Πάνος Κοτρώτσος και ο Άγγελος Σταθόπουλος με ερμηνεία από τους Γιάννη Κωνσταντίνου, Βάσω Χαρακίδα, Απόστολο  Ζορμπά, Χρήστο Γλαβίνο, Γιώτα Γκανιάτσου, Θανάση Ζορμπά, Βασίλη Κωστούλα και Κώστα Κατσούρη.

Όταν είχε ήδη μπει στην τελική ευθεία η έκδοση του δίσκου  «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ»,  το Σάββατο 12 Ιουνίου 2010 «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή. Ο τραγουδοποιός και στιχουργός Γιώργος Πιάς ήταν το κεντρικό πρόσωπο του συγκεκριμένου δίσκου. 

Ο Γιώργος Πιάς που ήταν 63 χρονών όταν μας άφησε,  έγινε γνωστός για τα εκατοντάδες τραγούδια που έγραψε και τα οποία τραγούδησαν πολλές αξιόλογες φωνές του λαϊκού και του δημοτικού πενταγράμμου σε πρωτότυπες και διασκευασμένες εκτελέσεις. 

Γεννήθηκε στη Ναύπακτο ήταν πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστήμιου και διετέλεσε ανώτερος υπάλληλος του Ι.Κ.Α. 

Στην 30χρονη στιχουργική πορεία του συνεργάσθηκε με πολλούς αξιόλογους συνθέτες και τραγουδιστές και μας άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη τραγουδιών.

  Τα δισκογραφημένα άσματά του (στο λαϊκό, ελαφρό και δημοτικό ελληνικό τραγούδι) ανέρχονται περίπου σε πεντακόσια. 

Το 1992 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.  

Εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές, ενώ το 2001 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο  «ΠΑΝΗΓΥΡΙ -Το μουσικό πανεπιστήμιο», στο οποίο καταγράφει την πορεία του δημοτικού-λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα, καταθέτοντας τα προσωπικά του βιώματα, τις απόψεις και τις ανησυχίες. 

Τον Αύγουστο του 2008 ήταν μεταξύ των διοργανωτών της πολιτιστικής εκδήλωσης  «Τα Ναυπακτιακά» που πραγματοποιήθηκε στην παραλία  Ψανή  της  Ναυπάκτου.  Ήταν μοιραίο η τελευταία ολοκληρωμένη του δουλειά να είναι αφιερωμένη στην πόλη που γεννήθηκε στην Ναύπακτο.

 


 Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 έκανε το βάπτισμα του πυρός στη δισκογραφία. Από τότε και έως τον πρόωρο θάνατό του υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση τη μεγάλη του αγάπη: το τραγούδι.

Σ’ ολόκληρη τη στιχουργική – ποιητική του διαδρομή, που μετριέται με 1.000 περίπου ηχογραφημένα τραγούδια και 2.000 αδημοσίευτα, κράτησε μια συνεπή γραμμή.

Το θεματολόγιο του ήταν βασικά ερωτικό αλλά και ιστορικό με έργα όπως την «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» και την «ΕΞΟΔΟ».   Η αγάπη του για την Ελλάδα και την Ναύπακτο τον εμπνέει στα έργα «ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ» και «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ».

Οι τραγουδιστές/ιες που τον ερμήνευσαν είναι δεκάδες, όλων των ειδών τραγουδιού και φήμης.

Συμμετείχε τέσσερις φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το έτος 1990 πήρε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι ¨ΜΟΝΑΞΙΑ¨ με ερμηνευτή το Γιάννη Δημητρά σε μουσική Κώστα Πρέντα.

 


Πήρε δύο φορές μέρος στα προκριματικά της Eurovision και το 1983 έλαβε την δεύτερη θέση με το τραγούδι ¨ΑΓΑΠΗ – ΑΓΑΠΗ¨ και ερμηνευτή τον Δάκη:

 

το 1991 συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Piave με το τραγούδι «ΓΥΜΝΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ». Στο φεστιβάλ αυτό συμμετείχαν 54 χώρες με 1.350 τραγούδια από τα οποία επελέγησαν να ακουστούν 18. Μεταξύ αυτών των 18 ήταν το τραγούδι «ΓΥΜΝΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ».

Ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός  στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με την εκπομπή «ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΟΛΦΕΖ». Μια εκπομπή που αγαπούσε ιδιαίτερα γιατί του έδινε την δυνατότητα να ασχολείται ταυτόχρονα και με το τραγούδι και τον αθλητισμό που τόσο αγαπούσε. Στην συνέχεια έκανε εκπομπές για το τραγούδι και τους συντελεστές του στην Ελεύθερη Ραδιοφωνία.  Αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά.

Έδωσε συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με τα δύο του έργα » ΕΞΟΔΟΣ» και «ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ» (και τα δύο σε μουσική Ανδρέα Πρέζα).

Στην ποιητική του ενασχόληση ήταν και δυο εκδόσεις με μελοποιημένα ποιήματα και μια μελέτη για το δημοτικό τραγούδι.

‘Όλα αυτά είναι μια πρώτη καταγραφή του έργου του.

Στο ενεργητικό του καταγράφηκαν, επίσης, η πρωτοβουλία του (με τον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννακόπουλο) για την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Στιχουργών, μέλη του οποίου ήταν σχεδόν όλοι οι στιχουργοί της τότε εποχής. Αγωνίστηκε για την ασφάλιση των στιχουργών και συνθετών και διεκδίκησε την σωστή προβολή των δημιουργών, την ουσιαστική ηθική και υλική τους αποκατάσταση.

Στο ΙΚΑ, του οποίου υπήρξε υπάλληλος, ήταν μέλος της «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ» που είχε συστήσει ο τότε Διοικητής Θόδωρος Κατσανέβας. ¨Ήταν εμπνευστής και ιδρυτικό μέλος του «Πολιτιστικού Συλλόγου Υπαλλήλων ΙΚΑ», της χορωδίας και της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΙΚΑ.

Το 2004 από αγάπη για τη γενέτειρά του, αλλά και για λόγους υγείας, εγκαταστάθηκε στη Ναύπακτο. Εκεί με μεράκι και πάθος παρότρυνε τους Ναυπάκτιους καλλιτέχνες για την δημιουργία ενός κύκλου τραγουδιών με θέμα την Ναύπακτο, τα «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ». 

Δεν πρόλαβε όμως την κυκλοφορία του. Το cd κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2010 εκείνος όμως είχε ήδη ησυχάσει την 12η  Ιουνίου του 2010.

Έφυγε από κοντά μας: 12/06/2010.    Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέσθηκε  την Κυριακή 13 Ιουνίου στον Άγιο Γεώργιο Ναυπάκτου. 

_____________________________________________ 

Της Ναυπακτίας τα χωριά» ΣΤΙΧΟΙ Γιώργος Πιάς, ΜΟΥΣΙΚΗ Πάνος Κοτρώτσος, ΕΡΜΗΝΕΙΑ Αγγελική Ζάχαρη, ΚΛΑΡΙΝΟ Πάνος Κοτρώτσος.   

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟ C.D. «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ» ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ «Ο ΟΡΦΕΑΣ»…. ΤΟ  C.D.  ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ»

Το τραγούδι του αυτό που καθιερώθηκε σαν ο ύμνος της Ορεινής Ναυπακτίας:

 


 ________________________________________________

 

Καλοκαίρι Αύγουστος 2008 – Ψανή – Ναύπακτος.   

Στην παρουσίαση εκείνης της μεγαλειώδους συναυλίας με τίτλο  «τα Ναυπακτιακά» που διοργάνωσε ο Γιώργος Πιάς,  επί δημαρχίας του ξαδέρφου του  Θ. Παπαθανάση και συντελεστές της μεγάλης καλλιτεχνικής βραδιάς για την Ναύπακτο, πολλούς αξιόλογους και φημισμένους  καλλιτέχνες του λαϊκού και δημοτικού ρεπερτορίου..

 
 
______________________________________________
______________________________________________
______________________________________________
 


 



________________________________________________
 

 

«Ενθάδε κείται» στο παντοτινό του σπίτι, στο νεκροταφείο του Αγ. Στεφάνου στη Ναύπακτο.

Στην μπροστινή μαρμάρινη πλάκα βρίσκεται αυτό που δείχνει και η φωτογραφία, το τελευταίο του τετράστιχο που έγραψε δυο μέρες πριν φύγει για πάντα …

 Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου