10/08/22

Απλά και κατανοητά, "τι είδους τουρισμό θέλουμε στη Ναύπακτο;"

 


   Πριν ένα μήνα με τις ενέργειες σοβαρού τουριστικού πράκτορα της πόλης, μας επισκέφτηκε ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο, που στάθμευσε για κάποιες ώρες στ' ανοιχτά του Κορινθιακού  κι ελλείψει μαρίνας μακρυά απ' το λιμάνι μας, αποβιβάζοντας κάποιες δεκάδες τουριστών από το σύνολο των επιβατών του.


   Πολλοί συμπολίτες μας είδαν το γεγονός αυτό σαν ένα καλό σημάδι για μια νέα εποχή στον τομέα της σοβαρής τουριστικής κίνησης επί τέλους και στον τόπο μας, πιστεύοντας πως αυτή η επίσκεψη  θα μπορούσε να επαναληφθεί. Μάλιστα  πολλοί είπαν κι έγραψαν το παλιό σλόγκαν  "ήρθε το δολάριο" και πως  το κρουαζιερόπλοιο θα μας επισκεπτόταν μια ή και δυο φορές το μήνα τουλάχιστον για τους μήνες της καλοκαιρίας. 

  Οι ελπίδες όμως απεδείχθησαν φρούδες και το γεγονός παρέμεινε ένα "όνειρο θερινής νυκτός" ...  
   Γιατί όμως συνέβη αυτό, γιατί;  
   Είναι το μεγάλο και σοβαρό ερώτημα το οποίο θα πρέπει ν' απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιες και ιδιωτικές (πρωτίστως το δήμο), γιατί  όπως απεδείχθη με τις ελλείψεις και την ανικανότητά τους συνέβαλαν στην εγκατάλειψη του σχεδιασμού της  επαναπροσέγγισης ποιοτικού τουρισμού στον τόπο μας.

Κι αυτό δεν χρειάζεται να μας το πουν οι ξένοι για να το καταλάβουμε πως δηλ. δεν είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης ποιοτικού τουρισμού σε διάρκεια χρόνου και στον τόπο μας. Ένας τόπος που δόξα τω Θεώ δεν στερείται σε τίποτα από φυσική ομορφιά, στερείται όμως από ανθρώπινη έξυπνη  "πινελιά" ...  
   Εμείς εδώ οι διαχειριστές αυτού του site  το διαπιστώνουμε σε καθημερινή βάση αυτό, με έμπρακτα παραδείγματα τις δεκάδες επιστολές παραπόνων που φτάνουν στο γραμματοκιβώτιο της σελίδας, είτε από αναγνώστες που επισκέπτονται τον τόπο μας, είτε από άλλους που ζουν μόνιμα εδώ. Επιστολές και παράπονα κόλαφος για τους αρμόδιους του δημοσίου (δήμος-περιφέρεια), αλλά και για ιδιώτες μαγαζάτορες που αντί να συμβάλουν στην αναβάθμιση του ντόπιου τουριστικού προϊόντος, αντιθέτως το "χτυπούν αλύπητα" με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις συμπεριφορές τους.


   Και τότε δημιουργείται αυτόματα ένα άλλο ερώτημα: "Τι είδους τουρισμό, θέλουμε;"
   Και μη σας φανεί παράξενο, η απάντηση είναι στεγνή και στυγνή η πιο κάτω. 
   Θέλουμε δε θέλουμε να το παραδεχτούμε, ο "τουρίστας" αυτή την εποχή που έχει κατακλύσει τη πόλη αλλά και τα πέριξ, είναι η φυλή των  "ρομά"  που έρχονται καθημερινά κατά κύματα από άλλους τόπους. Κι όσοι δεν το παραδέχονται, απλά εθελοτυφλούν.
   Αρα ο τουρισμός που αναπτύσεται ταχέως στη περιοχή μας είναι ο "γυφτοτουρισμός" και θα τον υποστούμε όλοι μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
   Γιατί πολύ απλά,  είμαστε ανίκανοι και είμαστε άξιοι της μοίρας μας ...

 

_____________

ο αρχισυντάκτης 

5 σχόλια:

  1. άστα να πάνε..... ο κατσαπλιαδισμός και η αρβανιτιά δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τον τουρισμό, δυστυχώς για τον τόπο αυτό ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μόνο μια ολική αντικατάσταση του ντόπιου πληθυσμού θα μπορούσε να φέρει μια ελπίδα αλλαγής προς το καλύτερο, από αγιογδύτες, νεόπλουτους φραγκοφονιάδες, καιροσκόπουπους, γύφτους (σε νοοτροπία) και αλβανούς μην περιμένετε να δει ο τόπος άσπρη μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά, μαύρη σαν καλιακούδα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Λοιπόν, από τον κάτω κεντρικό δρόμο σε όλη τη διαδρομή σχεδόν - έως το λιμάνι, το πεζοδρόμιο ζέχνει από βρωμιά και ουδείς ενδιαφέρεται να το καθαρίσει αν περπατήσεις εκεί, εσύ που το διαβάζεις αυτό που γράφω, θα το διαπιστώσεις... και μετά μιλάτε για κρουαζερόπλοια και πράσινα άλογα ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. πήγαμε μια παρέα προχτές να πιούμε ενα καφέ στη καφετέρια που ονομάζεται "ναυπακτιακόν" στο Γρίμποβο και όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουμε, βγάζει ένας της παρέας τη χρεωστική του κάρτα για κεράσει.
    Η γκαρσόνα του την παίρνει για να πάει απέναντι και μέσα στο μαγαζί προφανώς για να την βάλει στο pos.
    Επιστρέφει μετά από κανα 5άλεπτο και λέει στον κάτοχο: "κύριε μου ζητάει το pin σας, πρέπει να έρθετε εσείς απέναντι στο ταμείο" !!!
    Και σας ερωτώ, σε πιάνουν οι διαόλοι ναι ή όχι ;
    Και σας ερωτώ ξανά: Τι σόϊ τουρισμό θέλουν αυτοί χαβαλέδες στον Έπαχτο, αυτοί οι κλεφτοτκοτάδες είναι για κλάματα, αυτό ψιθύριζαν οι φίλοι μου στην παρέα μετά το συμβάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή