13/09/22

Δήμος Ναυπακτίας ~ τα ποντίκια άρχισαν να πηδούν από το καράβι...

 


Σας το είχαμε πει και προ καιρού, πως: όσο θα πλησιάζουμε σε  περίοδο προεκλογικού αγώνα,  θ' αρχίσει και να "ξαλαφρώνει το καράβι"  της δημοτικής αρχής Γκίζα.    Θ' αρχίσει να ξεβαραίνει απ' τα μικρά ποντίκια πρώτα κι αργότερα τη σειρά θα πάρουν και κάποιοι  μεγάλοι αρουραίοι. 

Ένα έργο φυσικά που τό'χουμε ξαναδεί και στο παρελθόν, στις θητείες πρώην και τέως δημάρχων...

Έσκασε λοιπόν σήμερα μία σχετικά αναμενόμενη αποχώρηση με μακροσκελέστατη επιστολή - κόλαφο  για τον κύριο δήμαρχο.

Και είναι η δεύτερη αποχώρηση στελέχους της δημοτικής συμπαράταξης με δήμαρχο τον κ. Γκίζα.  Θα περιμένουμε και την τρίτη, οσονούπω  ...

Μια δυνατή "σφαλιάρα"  λοιπόν στο πρόσωπο του Γκίζα από τον αντιδήμαρχο  και πρώην συνεργάτη του δημάρχου, τον κ. Γιάννη Νταουσάνη, με μια επιστολή που έχει ως ακολούθως: 

 

 

"Ανακοίνωση στο δημοτικό συμβούλιο για απάντηση Γκίζα σε συνέντευξη για την παραίτησή μου από αντιδήμαρχος.
 
Ο Δήμαρχος κ. Γκίζας σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Εκ του σύνεγγυς» τον Ιούλιο του 2022, σε ερώτηση του κ. Κοργιαλά για την παραίτησή μου από αντιδήμαρχος είπε ψέματα, και άφησε μάλιστα και αιχμές. Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Διάβασα την επιστολή προσεκτικά, είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω μαζί του. Επιτακτικά ο κ Νταουσάνης ζητούσε να δρομολογηθούν από την παρούσα δημοτική θητεία οι εξαγορές δύο ακινήτων συγκεκριμένα ιδιωτών συμπολιτών μας για δημόσιο συμφέρον. Αυτή ήταν η κύρια αιτία η μοναδική αιτία της αποχώρησής του. Απαντούσα επίμονα με τη σειρά μου ότι αυτό Γιάννη μου, κ Νταουσάνη δεν μπορεί να γίνει 1ον διότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα και 2ον η επιλογή εξαγοράς ακινήτων θα γίνει με ιεράρχηση των αναγκών και φυσικά αν μπορεί ο δήμος να αγοράσει, θα αγοράσει τα ακίνητα τα οποία αποτελούν πραγματικά δημόσιο σκοπό και στη συνέχεια θα πάμε όπου είναι να πάμε. Επέμενε ο κ Νταουσάνης και μου είπε να πάρουμε δάνειο. Του λέω, δάνειο αν θα παίρναμε ποτέ, θα παίρναμε για άλλες περιπτώσεις όχι για τις συγκεκριμένες. Και εκεί μου είπε ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορώ να μείνω, θα φύγω και του είπα Γιάννη μου να φύγεις, εγώ δεν μπορώ επιλεκτικά να αγοράζω ακίνητα ως Δήμος εννοώ όπως έκαναν οι προηγούμενοι Δήμαρχοι. Αυτή ήταν η τελευταία μας κουβέντα και ακολούθησε η αποχώρηση. Θέτοντας όμως από πλευράς του Δημάρχου τα όρια και τους όρους μεταξύ των συνεργατών μας είμαστε όλοι ξεκάθαροι και δεν επιδέχεται κανείς όποιος θέλει να υπηρετήσει οποιοδήποτε άλλο από το κοινό συμφέρον. Το κοινό συμφέρον πάνω από όλα».
Κύριοι συνάδελφοι, ο κ. δήμαρχος προκειμένου να κρύψει την ανεπάρκειά του είπε ψέματα και λυπάμαι γι’ αυτό.
Δημιούργησε ένα φανταστικό διάλογο για την ανακοίνωση της παραίτησής μου, ο οποίος δεν έγινε ποτέ. Το έκανε εκ του ασφαλούς, διότι δεν υπήρχε αντίλογος στη συνέντευξή του. Προσωπικά, ότι είχα να προτείνω το έκανα θεσμικά. Το πρότεινα στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής που συμμετέχουν ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι. Την πρόθεσή μου ότι θα παραιτηθώ δεν του την είχα αναφέρει ποτέ. Μάλιστα πριν καταθέσω την παραίτησή μου στο πρωτόκολλο του δήμου, μαζί με τον κ. δήμαρχο, την κ. Διονυσοπούλου και την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας συμμετείχαμε στην σύσκεψη που είχα προγραμματίσει για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, γιατί για το κοινό συμφέρον έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Επίσης, οι λόγοι της παραίτησής μου ο δεν ήταν μόνο δυο, αλλά πολλοί περισσότεροι.
Προσωπικά από την αρχή της θητείας του κ. Γκίζα, του ανέφερα ότι είχα την διάθεση να προσφέρω και να βοηθήσω για το καλό του δήμου. Το ίδιο θα έκανα εάν είχε εκλεγεί και ο κ. Λουκόπουλος.
Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής: Άτυπα από τον κ. δήμαρχο μου ζητήθηκε να αναλάβω: A) το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), για το οποίο έχω κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προχωράει. Μάλιστα η σύσκεψη που είχα προγραμματίσει και ανέφερα πριν, ήταν για να δρομολογήσουμε τη διαβούλευση όπως προβλέπεται για το ΓΠΣ.
και B) την ένταξη για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο της πλατείας Παπαχαραλάμπους ώστε να αποζημιωθεί και να περιέλθει στο Δήμο. Η πλατεία Παπαχαραλάμπους εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο, εγκρίθηκε η απαιτούμενη πίστωση και αυτός ο πολύτιμος χώρος, αν προχωρήσουν έγκαιρα οι υπόλοιπες διαδικασίες θα ανήκει πλέον στο Δήμο μας.
Παράλληλα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκα εκπρόσωπος του Δήμου μας στην Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος LEADER, όπου εκλέχτηκα Πρόεδρος.
Όταν μου ζητήθηκε από τον κ. δήμαρχο να αναλάβω Αντιδήμαρχος Δόμησης και Σχεδίου Πόλης, χωρίς αμοιβή, στόχος μου ήταν να προχωρήσω το θέμα των επεκτάσεων του Σχεδίου Πόλης Ανατολικά και Δυτικά, να βρεθεί λύση για τους εδώ και χρόνια δεσμευμένους κοινόχρηστους χώρους, να γίνουν πράξεις αναλογισμού ώστε να ανοίξουν δρόμοι όπως προβλέπεται στο Σχέδιο και να γίνουν και κάποια άλλα σημαντικά πράγματα στο Δήμο.
Κατέγραψα όλες τις περιπτώσεις των δεσμευμένων κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες είναι πάνω από 20 και πήγα σε συμβολαιογράφο ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς το κόστος με βάσει την αντικειμενική αξία του κάθε χώρου.
Επανειλημμένως, είχα ενοχλήσει τον κ. δήμαρχο και αρκετές φορές πρότεινα στην εκτελεστική επιτροπή ότι θα πρέπει να μιλήσουμε, να βάλουμε προτεραιότητες και να δώσουμε λύσεις για το θέμα των αποζημιώσεων των κοινόχρηστων χώρων και των επεκτάσεων ανατολικά και δυτικά του σχεδίου πόλης. Ζήτησα επίσης να εξασφαλιστεί πίστωση 800.000 ευρώ που απαιτείται για τις επεκτάσεις ανατολικά και δυτικά. Δυστυχώς όμως δεν ήταν της προτεραιότητάς του. Χρήματα για αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρχαν. Για αναθέσεις άλλου τύπου όμως υπήρχαν.
Προφανώς για τον κ. δήμαρχο δεν είναι σημαντικό να αποζημιωθεί ο κοινόχρηστος χώρος στη Θέρμου, στο στενό δυτικά της πόλης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος στην οδό Θέρμου. Μάλιστα γι’ αυτή την περίπτωση την ίδια άποψη είχε και συνάδελφος Δημοτικός Σύμβουλος. Δεν είναι σημαντικό να αποζημιωθεί ο κοινόχρηστος χώρος στη Γέφυρα του Σκα, ώστε εκεί να γίνει κυκλικός κόμβος, γιατί στο σημείο εκείνο υπάρχουν 6 κατευθύνσεις και τα λεωφορεία να έχουν πρόσβαση προς την παραλία του Γριμπόβου. Ένα αναπτυξιακό έργο, με το οποίο θα λυθούν αρκετά προβλήματα: Θα φαρδύνει η γέφυρα, θα γίνει διαπλάτυνση κατά μήκος του χειμάρρου, οπότε τα λεωφορεία θα έχουν πρόσβαση προς την παραλία Γριμπόβου. Με την ανάπλαση θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου που θα απολαμβάνουν οι πολίτες.
Προφανώς για τον κ. δήμαρχο δεν είναι σημαντικό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να διανοιχτεί ο δρόμος που προβλέπεται στο Σχέδιο Πόλης αμέσως μετά το Φλοίσβο, από την παραλία της Ψανής μέχρι την οδό Μεσολογγίου, όπου έχουν δημιουργηθεί επιχειρήσεις, δημιουργούνται και άλλες αυτή τη στιγμή, αλλά αφορά και συμπολίτες μας που έχουν τις περιουσίες τους εκεί.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την περιοχή πίσω από το γήπεδο, με τις δεσμευμένες περιουσίες των Μάρκου, Σωτηρόπουλου, Καραγιώργου κ.α, για την περίπτωση στο Αλωνάκι με τις ιδιοκτησίες Σύψα κ.α, στη Λαγκαδούλα με τις ιδιοκτησίες Γαλάνη κ.α., με την ιδιοκτησία Μαρτσούκα στο Λυγιά Ναυπάκτου, με τις ιδιοκτησίες Δημητρόπουλου, Μπακάλη κ.α, ο δεσμευμένος χώρος που προορίζεται για μεγάλη πλατεία στο Λυγιά Ναυπάκτου με τις ιδιοκτησίες Κοντογιάννη, Λάμπου κ.α που θα αλλάξει την περιοχή προς το καλύτερο.
Δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις. Μπορώ να αναφέρω δεκάδες ακόμα που αφορούν δεσμευμένους χώρους των συμπολιτών μας. Επιτέλους θα άνοιγε η συζήτηση για τους δεσμευμένους χώρους και φυσικά το δημοτικό συμβούλιο θα έβαζε τις προτεραιότητες και τα κριτήρια και ναι αν το δημοτικό συμβούλιο αποφάσιζε θα μπορούσαμε να πάρουμε και δάνειο. Σημασία είχε να ξεκινούσαμε την διαδικασία.
Εκτός των ανωτέρω ποτέ δεν θέλησε να συζητηθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα, που το έθεσα αρκετές φορές σαν θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή, το οποίο δυσκολεύει τις ζωές των συμπολιτών μας.
Δεν τον ενδιέφερε καν να συζητήσουμε την δημιουργία 2 μεγάλων χώρων στάθμευσης ανατολικά και δυτικά της πόλης μας, όπως αρκετές φορές είχα προτείνει.
Σε αυτή την συνέντευξη ο κ. δήμαρχος προσπάθησε αφήνοντας αιχμές για μένα, να πετάξει λάσπη στο πρόσωπό μου, να αφήσει υπονοούμενα. Θα έπρεπε να ντρέπεται να μιλάει έτσι για κάποιον που προσπάθησε να βοηθήσει, να βάλει ένα λιθαράκι, να γίνουν κάποια πράγματα στο δήμο και να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω.
Δεν αναγνώρισε την μέχρι τώρα προσφορά μου του ότι έτρεχα από το Δασαρχείο Ναυπάκτου, στη Διεύθυνση Δασών στο Μεσολόγγι, από την Περιφέρεια, στα Υπουργεία στην Αθήνα με το αυτοκίνητο μου, με δικά μου έξοδα για τις μετακινήσεις αυτές, για να λυθούν προβλήματα όπως το ΓΠΣ, η αποζημίωση της Πλατείας Παπαχαραλάμπους, για να ξεπεραστούν προβλήματα και να εξασφαλιστούν επί πλέον πιστώσεις για να γίνουν όλα τα έργα του Leader.
Προσωπικά έχω την συνείδησή μου καθαρή. Προσπάθησα αλλά έπεσα σε τοίχο. Για μένα αυτός που δεν αναγνωρίζει έστω και στο ελάχιστο ότι τον έχεις βοηθήσει και του έχεις προσφέρει κάποια πράγματα είναι αχάριστος και αυτό είναι ο δήμαρχος Ναυπακτίας.
Καλώ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συστρατευτούμε και να συνεργαστούμε πάνω σε ένα κοινό αναπτυξιακό πρόγραμμα, να διεκδικήσουμε την εκλογική νίκη έτσι ώστε ο δήμος μας να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει από την δημοτική αρχή Γκίζα. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για λάθη."

 ΓΙΑΝΝΗΣ  ΝΤΑΟΥΣΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου