18/12/23

αθλητική βία κατευθυνόμενη~ μια επικοινωνιακή φούσκα λίγο πριν σκάσει

 

Ότι είχε στο αρχείο της η ΕΛΑΣ στην υποδιεύθυνση αθλητικής βίας επί 20 χρόνια τα πέταξε μέσα σε ένα φάκελο. Τα 200 ονόματα, δημοσιεύματα ΜΜΕ και οι «παγωμένες» φωτογραφίες από βίντεο χωρίς ποινικό νόημα. Οι εγκληματικές οργανώσεις με οπαδούς ομάδων που προσπαθεί να «δέσει» η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και τα δικονομικά εμπόδια που συναντά. Οι 6 εισαγγελείς που θα μαζέψουν τις δικογραφίες που εκκρεμούν από όλα τα δικαστήρια της επικράτειας.

Η επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης για την δήθεν αντιμετώπιση των χούλιγκαν στα γήπεδα δεν έχει καμία σχέση με την εμπεριστατωμένη δικαστική έρευνα που πρέπει να γίνει για κάτι τέτοιο. 

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγονται συνεχείς συσκέψεις υπό την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Αδειλίνη προκειμένου να «δέσει» την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης στο χώρο των γηπέδων, των χούλιγκανς και της οπαδικής βίας. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να γνωστοποιήσει τις ενέργειες της και την παραγγελία που θα δώσει στους 6 αρμοδίους εισαγγελικούς λειτουργούς που ήδη έχει επιλέξει ποιοι θα είναι.

 

Βάσει των στοιχείων που κατατέθηκαν, ανοίχτηκαν οι ήδη υπάρχοντες εκκρεμείς δικογραφίες και φάκελοι προκειμένου να συσχετιστούν. Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς προκύπτουν πρόσωπα τα οποία συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα και έχουν διαπράξει διωκόμενα αδικήματα όπως είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες, εκβιασμοί, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, προστασία, κ.λπ.

Όπως αναφέρεται όμως κρίσιμο για την κυρία Αδειλίνη είναι να μπορέσει δικονομικά να θεμελιώσει το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Και αυτό γιατί για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών είναι να έχουν τελεστεί κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα (και όχι πλημμελήματα), να υπάρχει επιχειρησιακή οργάνωση και ιεράρχηση των μελών της οργάνωσης με διακριτούς ρόλους και θέσεις, να έχουν τα μέλη της συνείδηση ότι ανήκουν σε οργάνωση, κ.λπ. Δηλαδή, η επιδίωξη είναι να υλοποιηθεί κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε με τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, για να γίνει πράξη όπως ανέφεραν ανώτεροι εισαγγελικοί λειτουργοί, η δικονομία απαιτεί να συνυπάρχουν πολλές μαζί συγκυρίες για να μπορεί να απαγγελθεί κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και κυρίως οι δικογραφίες να είναι σε εκκρεμότητα. Δεν είναι τυχαίο πως η έμπειρη εισαγγελική λειτουργός από την πρώτη στιγμή μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη και έχοντας υπόψη πως τα φαινόμενα οπαδικής βίας μπορεί να επιφέρουν ντόμινο εξελίξεων, απέστειλε παραγγελία στην Εισαγγελία Πειραιά και ζητούσε έρευνα για “εγκληματική οργάνωση”.

“…Παρακαλούμε να προβείτε σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, εποπτεύοντας και τη διενεργούμενη ήδη αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π., καθώς και στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών”, ανέφερε.


Τώρα, σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, αν δεν μπορεί να «δεθεί» η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, τότε θα ερευνηθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά, χωρίς να αποκλείεται στην περίπτωση αυτή, από την πορεία των ερευνών των υποθέσεων οπαδικής βίας, να προκύψει η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως αναφέρθηκε, την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης προσήλθαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κατέθεσαν στην κυρία Αδειλίνη, φακέλους με 200 περίπου ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες πανελλαδικά τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περιείχαν στοιχεία που τρέχουν στο παρελθόν σε βάθος χρόνου περίπου 20ετίας, όπως είναι η υπόθεση του 22χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στις 29 Μαρτίου 2007, με τους δύο υπουργούς να ζητούν από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, λέγοντας παράλληλα ότι όποια νέα στοιχεία προκύψουν από την αστυνομική έρευνα θα είναι στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους που δόθηκαν στην κυρία Αδειλίνη είναι δυο κατηγοριών. Και συγκεκριμένα ο πρώτος φάκελος περιέχει στοιχεία με ονόματα, φωτογραφίες, «παγωμένες» απεικονίσεις από βίντεο, στοιχεία από προσαγωγές υπόπτων στη ΓΑΔΑ και τα Αστυνομικά Τμήματα μετά από επεισόδια στα γήπεδα, κ.λπ.

Τα πρόσωπα αυτά προέρχονται από το χώρο όλων των ομάδων (μεγάλων και μεσαίων) της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αστυνομικές αρχές «συναντούν» τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικά επεισόδια, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε αγώνες όχι μιας μόνο συγκεκριμένης ομάδας. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι μόνο πρόσφατα αλλά ανατρέχουν και στο παρελθόν.

Κάποιοι εξ αυτών των οπαδών που έχουν μπει στο «κάδρο» είναι γνώριμοι στις αρχές και από την ποινική τους δραστηριότητα, η οποία δεν σχετίζεται με την οπαδική βία, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο.

Ο δεύτερος φάκελος περιέχει δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Ακόμα, περιέχει φωτογραφίες, ανακοινώσεις ΠΑΕ, δηλώσεις παραγόντων, διαδικτυακές αναρτήσεις με κωδικοποιημένους συνθηματικού περιεχομένου διαλόγους, αλλά και υβρεολόγιο που δίνει έμμεσα κατευθύνσεις, φωτογραφίζοντας πρόσωπα και στίγμα επικείμενων ενεργειών.

 

__________________

Hellasultras_gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου