04/02/24

καθρέφτης της εθνικής φθοράς τα προβλήματα των αγροτών μας

 


Οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου διατηρούν ιστορικά μια ενδιαφέρουσα… μυθολογία. Είναι μαζικές και θορυβώδεις, πολιτικά υποκείμενα διεκδικούν να τις εργαλειοποιήσουν, και λειτουργούν ως ανατροφοδότης ευρύτερης… αναστάτωσης.

Οι τρέχουσες κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών έχουν την πρόσθετη και ποιοτικά απρόσμενη συγκυρία, να τέμνονται με εξέγερση του αγροτικού κινήματος στο σύνολο της Ευρώπης. Έτσι, προσπερνούν αναπόφευκτα τα… του οίκου μας, του οίκου κάθε χώρας, και προσλαμβάνουν περισσότερο ιδεολογικό αποτύπωμα.

Οι κινητοποιήσεις θα εκτονωθούν και θα φθίνουν. Το αποτύπωμα των εντυπώσεων που αφήνουν όμως, όχι. Την ώρα που οι αγρότες, δηλαδή οι Ευρωπαίοι πολίτες, ζητούσαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, και πολιόρκησαν την πολιτική καρδιά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ είχαν ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση του διεφθαρμένου καθεστώτος Ζελένσκι στην Ουκρανία. Και… πανηγύριζαν που εξασφάλισαν ομοφωνία.

Πιθανότατα δεν υπάρχει ισχυρότερη εικόνα της απόστασης στην οποία βρίσκονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις πραγματικές ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Δηλαδή, από τις ανάγκες των πολιτών που έχουν ταχθεί και εξουσιοδοτηθεί να υπηρετούν.

Τα προβλήματα των αγροτών και η… αφ’ υψηλού αντιμετώπισή τους από την παιδική χαρά της πολιτικής ηγεσίας των Βρυξελλών, συνιστούν καθρέφτη της εθνικής φθοράς που αντιμετωπίζουμε. Μια φθορά που ενισχύεται. Και λειτουργεί ως χρυσός χορηγός των άκρων.

 

 _______________________

του Νίκου Φιλάγγελου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου