05/09/23

Μεγάλες ελλείψεις Ιατρών – προσωπικού στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

 

του   Άρη  Παπανδρέου

 

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως Πρόεδρος των Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Αιτωλοακαρνανίας και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στο συνδυασμό ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ του κ. ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ, επισκέφτηκα το Νοσοκομείο ΧΑΤΑΖΗΚΩΣΤΑ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

Συναντήθηκα με εργαζόμενους, με Μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων σ’ αυτό, και την Υποδιοικήτριά του κ. ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ.

Μου ανέφεραν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο λόγω υποστελέχωσης. Πιο συγκεκριμένα οι οργανικές θέσεις των ιατρών είναι 48 και υπηρετούν 18, δηλαδή το ένα τρίτο σχεδόν!!! Απουσιάζουν βασικές ειδικότητες ιατρών, όπως χειρούργοι, αναισθησιολόγοι, γυναικολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, οφθαλμίατροι, Ω.Ρ.Λ. και ακτινολόγοι. Επίσης υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, τραυματιοφορέων, διοικητικών, χειριστών ακτινολογικού εργαστηρίου, παρασκευαστών μικροβιολογικού εργαστηρίου και λοιπού βοηθητικού προσωπικού.

 

 
Η υποστελέχωση διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες οι οποίοι πολλές φορές αναγκάζονται να μεταβούν σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της Πάτρας και καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους.

Επίσης προκειμένου να καλυφθούν τα κενά της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ προβαίνει σε μετακινήσεις ή στην τακτική της εντελλόμενης εφημέρευσης Ιατρών από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία προς το ΤΕΠ του Νοσοκομείου. Οι πρόχειρες αυτές εντολές αποδυνάμωναν περαιτέρω την ήδη αποσαρθρωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δημιουργώντας πρόσθετο φορτίο στα Νοσοκομεία και επιτείνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τον φαύλο κύκλο της λειτουργικής κατάρρευσης.

Είναι ανάγκη:

να προκηρυχθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις και να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό.

να μονιμοποιηθεί άμεσα το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί στο Νοσοκομείο ώστε να μην ασκεί τα καθήκοντά του κάτω από καθεστώς ομηρείας.

να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου σε άλλες δομές υγείας (κυρίως Νοσοκομείο Αγρινίου) και

να σταματήσουν οι μετακινήσεις Γενικών Ιατρών από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία προς το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Μόνον έτσι θα παρέχεται επαρκής ιατρική περίθαλψη προς τους πολίτες και εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας.



Ο Προέδρος Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Αιτωλ/νίας και Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Σπύρο Σκιαδαρέση

"Νέα Δυτική Ελλάδα"

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου