15/09/24

Ένα κείμενο για τον Σεπτέμβρη

 

        

Κατέφθασε ο Χινόπωρος, ο Σποριάς, ο Τρυγητής, ο κατά κόσμον Σεπτέμβρης. 

Τι κι αν σου χάρισαν τόσα ονόματα; Εγώ, Νόστο θέλω να σε λέω, γιατί έχεις τη μυρωδιά της επιστροφής. Επιστροφή στην πόλη, στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο. Επιστροφή στην καθημερινότητα. 

Νόστο, λοιπόν, θα σε λέω και θα σου χαρίσω κι ένα συναίσθημα, αυτό, της νοσταλγίας. Έτσι, για να μην περιφέρεσαι ψυχρός στους δρόμους. Κι ας είναι ‘τούτο το συναίσθημα αλγεινό. Αρκεί, να νιώθεις κι εσύ κάτι ολότελα δικό σου. 

Θα ‘χεις μορφή άνδρα ηλιοκαμένου, που ημίγυμνος βυθίζεται στην πολυθρόνα του με βλέμμα σκεπτικό και αφηρημένο. Στο χέρι κρατάς ένα τσαμπί κόκκινο σταφύλι, που ράθυμα φέρνεις στα χείλη σου για να γευτείς οίνο μεθυστικό. Στην παραζάλη της μέθης σου αναπολείς το καλοκαίρι. Φέρνεις στη μνήμη σου κάθε στιγμή. Κι ύστερα, σαν άλλος σκηνοθέτης, τοποθετείς με σειρά τις εικόνες, ξεδιαλέγοντας τις πιο ξεχωριστές. Κάποιες σε συναρπάζουν, άλλες σε παιδεύουν και κάποιες άλλες πασχίζεις τεχνηέντως να τις αποφύγεις. 

08/09/24

Τσαλακωμένη αλαζονεία, στραπατσαρισμένο ηθικό, ακούραστη βλακεία…

 


Γράφει ο:   Δημήτρης Τζανακάκης


Ο όρος «διαπλοκή» μπήκε στη δημόσια συζήτηση από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Την κατηγόρησε για την πτώση της κυβέρνησής του το 1993. Είχε μιλήσει ακόμη και για χρηματισμό. Αποδείξεις δεν προσκόμισε. Σε προηγούμενη φάση όμως είχε συνεργαστεί μαζί της στενά και για να εξουδετερώσει τον προαιώνιο αντίπαλο του Ανδρέα Παπανδρέου και για να γίνει πρωθυπουργός και για να ενισχύσει οικονομικά το κόμμα του. Υπήρξε θύτης, έγινε θύμα. Η εκδίκηση της Ιστορίας.

Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν άλλοι όροι, όπως εκδοτικό κατεστημένο, επιχειρηματικά συμφέροντα, εξωθεσμικά κέντρα, παρακρατικοί μηχανισμοί. Δεν έχουν εξαφανιστεί, τους επικαλούνται κατά καιρούς κυβερνήσεις, κόμματα, δημοσιολόγοι και στοχαστές, αλλά την πρωτιά έχει κατακτήσει και δεν απειλείται η λέξη «διαπλοκή».